Категорија

Фотоапарати

regular

“Разговори За фотографцките работи”

Сакам да направам мала промена во овој мал серијал на совети и трикови со тоа што ќе воведам кратки разговори со истакнати македонски фотографи. Како за почеток ќе започнам со свадбена фотографија, стил на фотографија кој наизглед е едноставен, но суштински комплициран. Нема шанси за повторување на моменот и нема голем простор за грешки. За почеток мразот го кршам со еден најистакнатите македонски свадбени фотографи, Кокан Палашев.

regular

Домашно мини фото студио

Фотографијата не мора да биде поврзана само со фенси гаџети и фенси технологија иако така е позабавно. Фотографијата треба да биде начин да направиш нешто со тоа што е околу тебе, визуелно да ја раскажеш приказната или да продадеш некој производ. Еве неколку совети за како да си направите едно мини домашно студио на мал буџет.

regular

“За фотографцките работи“ дел 2

Доаѓа време кога потребно е да се вратиме на основите, корените, почетоците, како и да сакате кажете. Знам, одамна ме немаше, работни обврски, проекти итн итн. Ова е дел од серијалот “За фотографцките работи“. Нешто што навистина ми се допаѓа на моменти е фактот што денес веќе просечен dslr е се повеќе достапен за широката маса, во смисла да може да си го дозволи да го поседува, од Канон па се до Пентакс ( да да сеуште постојат).

regular

“За фотографцките работи“ дел 1

Малку доцнам со пишување на постови, бев отсутен, презафатен, обврски итн итн. Вака, од денес започнувам со мини серија со кратки совети и трикови насловена како “За фотографцките работи“ во која ќе се држам на неформален начин со цел да биде што е можно попријателска. Епа вака инспирација за денешнава тема ми беше едно прашање што ми го постави еден познаник, што успеал собрал малку пари и си купил солиден фотоапарат.

regular

Што е RAW формат?

Ситуацијата е следна: си имаш заштедено за првиот DSLR, ги имаш симнато сите можни торенти за PS (Photoshop) & LR (Lightroom), но од сите страни слушате дека треба да фоткате во RAW формат.

Ако не знаеш што е RAW формат, продолжи да читаш и да се избуниш уште повеќе.

@instagraphy.net_