Таг

фотоапарат

regular

“Разговори За фотографцките работи”

Сакам да направам мала промена во овој мал серијал на совети и трикови со тоа што ќе воведам кратки разговори со истакнати македонски фотографи. Како за почеток ќе започнам со свадбена фотографија, стил на фотографија кој наизглед е едноставен, но суштински комплициран. Нема шанси за повторување на моменот и нема голем простор за грешки. За почеток мразот го кршам со еден најистакнатите македонски свадбени фотографи, Кокан Палашев.

regular

“За фотографцките работи“ дел 1

Малку доцнам со пишување на постови, бев отсутен, презафатен, обврски итн итн. Вака, од денес започнувам со мини серија со кратки совети и трикови насловена како “За фотографцките работи“ во која ќе се држам на неформален начин со цел да биде што е можно попријателска. Епа вака инспирација за денешнава тема ми беше едно прашање што ми го постави еден познаник, што успеал собрал малку пари и си купил солиден фотоапарат.

regular

Пикселарт со @GameBoyCameraman

Живееме во време исполнето со професионални фотоапарати,смарт телефони, и сите нив ги пребираме со што е можно повеќе мегапиксели за подобри фотографии. Добра острина,провери симетрија, малку ефекти и готово. Но, денес ќе ви претставиме нешто сосема различно. Некои сосема го заборавиле, некои прв пат го гледаат.

regular

Техника – light paint

Светлото во фотографијата има огромна улога, но исто така и задача. Значително придонесуваат за контрола на ист квалитет на фотографијата. Light paint (сликарство со светлина) се базира токму на контрола на светлината и она што го прави составот. Оваа техника е исклучително креативна, и резултира со необични фотографии со висок контраст, динамични линии, бои и така натаму.

@instagraphy.net_