Таг

симетрија

regular

Перфектна симетрија и ритам создадени од урбаниот хаос

Речиси најголем дел од нас живееме во градовите и урбани места каде што може да се забележат некои интересни и впечатливи парчиња на архитектура и инженерски чудесии кои може да ни послужат како инспирација за одлична фотографија.

Сепак, на запад изобилува со вакви висококатници и облакодери, градби кои се модерни футуристички и воодушевуваат.

regular

Dirk Bakker | Кралот на симетријата

Кога зборуваме за магијата во просторот, олицетворението на апстракцијата во реалноста, строгоста и дисциплината во бурата на креативни идеи, зборуваме за настојувањето на совршеноста да се спротистави на законите на овој спонтан свет. Зборуваме за архитектура која е изградена врз темелите на строгата симетрија, која со мала манипулација води до градби кои ја будат фантазијата во Вас и создаваат малечок рај за Вашите очи.

Фотографот кој живее во Амстердам, Dirk Bakker, е заслужен за овие прекрасни фотографии кои го будат перфекционистот во секој човек. Играта со линии и текстури во самиот простор ја отежнува оваа работа, која бара прецизност и голема дисциплина. На фотографиите се забележуваат совршени концентрични кругови, метални линии кои им се спротиставуваат на облаците, трикот на фасадните бои на населените згради, меѓусебната рефлексија на облакодерите, силата на малечкиот човек наспроти огромниот објект, неговата индивидуалност наспроти едноличноста на повторувачките фигури.

regular

ПЕРФЕКЦИОНИНСТА: ДЕЛ 3

Недела. Лежиш дома на кревет, до тебе кафето, мајка ти брчи со правосмукалката, на телевизор се врти репризата од некоја турска серија, а ти со телфонот во раце скролаш по третиот дел на Перфекционинста.

regular

ПерфекционИнста

Денес на тапет ќе ги имам перфекционизмот и симетријата. Зошто? Не знам, дури појадував ми текна дека за тоа сакам да пишувам. Да разјасниме, перфекционизмот се граничи со досада и цепидлачење (лит: ситничарење),  а од друга страна ако го примениш добро заедно со некои принципи на фотографијата може да изгледа доста интересно, смирувачки и да ве натера подого да сфатите што се случува на фотографијата.

@instagraphy.net_